Sıkça Sorulan Sorular
Kentsel dönüşüm uygulamaları hakkında en merak edilen soruları sizin için cevapladık. Aklınıza takılan başka bir soruda bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili yapının Çevre Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş mühendislik firmaları tarafından riskli yapı tespit raporunun hazırlatılması ve ardından bu belge ile birlikte ilgili belediyeye müracaat edilmesi gerekmektedir.
Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilmektedir, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilir, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilir ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Tüm kat maliklerince bir müteahhit firma ile anlaşma yapılması ve binanın yeniden yapım sürecinin başlatılması gerekmektedir.
09.11.2023 tarih 32364 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7471 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 10. Maddesi kapsamında “en az üçte iki” ibareleri “salt” şeklinde değiştirilmiştir. Bu doğrultuda gayrimenkullerde alınacak tüm kararlarda hisseleri oranında paydaşların salt çoğunluk (%50 + 1) yeterli olacaktır. Yapılan bu değişiklik ile 2/3 oranının sağlanamadığı çalışmalarda salt çoğunlukla birlikte kentsel dönüşüm süreci başlatılabilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul ili için çıkartılan Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında halkı maddi açıdan destekleyici bir yardım kampanyasıdır.
Bu kampanya kapsamında başvuru yapan herkese 700,000₺ Hibe + 700,000₺ Kredi+ 100,000₺ Taşınma Desteği olmak üzere toplam 1,500,000₺ yardım yapılması taahhüt edilmiştir.
- Tüm hak sahiplerinin kendilerinin bulacağı müteahhit firma ile sözleşme imzalanmalıdır.
- Riskli yapı tespiti yapılmalıdır.
- İlgili yapı tahliye edilerek yıkım işlemi tamamlanmalıdır.
- Yapı ruhsatı ilgili müteahhit firma tarafından alınmalı ve kat irtifakı kurulmalıdır.
- Proje aşaması tamamlandıktan sonra İlçe Belediyelere başvurular yapılmalıdır.
- İlçe Belediyelerce düzenlenen Yapım İçin Yardım Tespit Tutanağına istinaden Başkanlık tarafından hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalanmaktadır.
- Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puan durumlarına bakılmamaktadır.
- Konutta her bağımsız bölüm için 700,000₺ hibe ve 700,000₺ kredi.
- İkamet eden/kullanan kişilere 100,000₺ tahliye desteği verilmektedir.
Ödemeler Yapı Denetim İnşaat İlerleme Seviyeleri dikkate alınarak belirli aşamalarda Başkanlık tarafından hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhit firmanın hesabına yapılmaktadır.
Hemen Gerçekleştirdiğimiz Projeleri İncelemeye Başla!
Tüm ihtiyaçlarınızda size yardımcı olmak için buradayız. Deneyimli profesyonellerden oluşan ekibimiz, memnuniyetinizi sağlamak için size en kaliteli hizmeti sunacaktır.
Bunun ilk adımı olarak daha önce gerçekleştirdiğimiz projeleri inceleyebilirsiniz!
Kentsel dönüşüm sürecinde oluşacak tüm aşamalar projeden projeye değişkenlik gösterir. Bu sebeple TEGA YAPI olarak müşterilerimizin bina yenileme süreçlerini en uygun şekilde planlamak için gerekli adımları atıyor ve tüm süreç boyunca destek oluyoruz.
Bunun ilk adımı olarak daha önce gerçekleştirdiğimiz projeleri inceleyebilirsiniz!